Updates | News

De ce prevederile în favoarea subcontractanților nu au efecte în practică

Alina Bilan, speaker la Conferinta Achizitii Publice - Legal Magazin 2017

Alina Bilan Conferinta Achizitii Publice - Legal Magazin 2017

Dacă subcontractantul nu are o oarecare putere de negociere, protecția legală a drepturilor sale este înlăturată prin intervenția antreprenorului general/băncilor finanțatoare.

”Legea nr. 76/2014 obligă antreprenorul general să constituie, la încheierea unui contract de achiziție publică de lucrări cu CNAIR, o ipotecă mobiliară în favoarea subcontractanților și furnizorilor de materiale asupra sumelor pe care CNAIR le datorează antreprenorului.

Este foarte bună această prevedere, dar din păcate în practică nu prea se aplică. De ce? Pentru că intervin băncile finanțatoare, care acordă linie de credit antreprenorului general și care impun clauze obligatorii în contractele antreprenorului general cu subcontractanții sau cu furnizorii.

O astfel de clauză este și cea prin care subcontractanții și /sau furnizorii declară că renunță în mod expres la dreptul de ipotecă legală mobiliară asupra sumelor pe care antreprenorul le-ar putea primi de la CNAIR pentru contravaloarea prestațiilor acestora” – a precizat Alina Bilan, care s-a numărat printre speakerii de la conferința “Transparență și eficiență în Achizițiile Publice“, organizată de Legal Magazin săptămâna trecută pe 26 octombrie.

Dacă subcontractanții vor să intre în contract cu antreprenorul, atunci se văd nevoiți să renunțe la beneficiul constituit în favoarea lor de lege.

“Și iată că, în realitatea pieței, nici prevederea din Legea nr. 98/2016 privind plata directă a subcontractanților și nici reglementarea din Legea nr. 76/2014 care constituie dreptul la ipoteca mobiliară în favoarea subcontractanților nu produc efectele anvizajate de legiuitor.

Dacă subantreprenorul nu are o oarecare putere de negociere, în sensul că poate este specializat pe anumite servicii sau lucrări sau nu are mulți competitori pe piață, atunci aceste prevederi legale nu vor produce efecte pentru că sunt înlăturate prin intervenția antreprenorului general/băncilor finanțatoare.

Dacă subcontractanții vor să intre în contract cu antreprenorul, atunci se văd nevoiți să renunțe la beneficiul constituit în favoarea lor de lege”, a mai precizat Alina Bilan.